VÄLIJOHTO TESTI TOUKOKUU 2009

Tehty testi on täysin henkilökohtainen ja subjektiivinen. Olen kuitenkin havainnoissani koittanut olla hyvin avoin ja rehellinen. Lähtökohtana oli löytää hinnaltaan edullinen ainakin vastaavan laatuinen johdin laiteteline muutoksessa lyhyeksi käyneelle norjalaiselle Black Magic AI MKII hopeajohdolleni 

Käytetty laitteisto. ARC C-30 pääte, Pännäri etunen, MF CD A5 cd-soitin, Von Schweikert VR4 gen3, Siltech FT-12 

Kuuntelun välijohdot Forvoice palmikoitu kuparikaapeli.
 Graditech, hopeapinnoitettu kuparikaapeli.
 Magnan Silver Bronze SB 5221.
 TaraLabs RSC Vector1
 TaraLabs RSC Vector2
 TaraLabs RSC Air1
 Kaikki kuunnellut johdot olivat rca-liittimillä, pituudet vaihtelivat 75 sentistä metriin

 KUUNTELUHAVAINNOT:
  Forvoice, palmikoitu kuparikaapeli ovh 300 € Johto on suora modifikaatio eli käytännössä punottu Cello Strings 1 RCA. Kyseinen johdin nousi esiin myönteisenä äänen suuren erottelevuuden osalta. Ääni oli selkeän irtonainen. Johdolle tyypillinen selkeys palveli myös klassisen musiikin äänimaailmaa. Ongelmaksi muodostui seikka, että bassoja tuntui olevan suhteellisesti muita niukemmin. Ero oli kiusallisen havaittava. Johtuiko se sitten osin johdon yläalueita ehkä korostavasta piirteestä, en osaa tarkkaan sanoa. Alimpien äänialojen rajoittuminen olikin johdon pahin kompastuskivi.

  Graditech hinta? Kyseisessä kaapelissa nousi esiin kuulas erottelevuus. Ääni oli selkeän irtonainen. Hopeajohdolle tyypillinen kuulaus palveli klassisen musiikin hillityn puhdasta äänimaailmaa. Bassoja tuntui olevan suhteellisesti vain hieman niukemmin, kuin muissa. Kyseinen asia ei ollut kiusallisen kriittinen, seikan kanssa olisi voinut elää. Minulle todellisen ongelman muodosti kriittisten äänialueiden, kuten ihmisäänten ja erilaisten keski- ja yläalueiden kilinöiden ja helähdysten lievä yksinuottisuus ja eräänlainen liika pelkistyneisyys. Tuntui jotenkin, että äänistä puuttui sävyjä. Olisin toivonut johdolta enemmän keski- ja yläalueen intiimiä precenseä. Ilmeisemmin johto olisikin sitten jo aivan huippujohto. 

  TaraLabs RSC Vector 2 ovh 299 € Kyseinen kaapeli kuulosti joillain näytteillä mukavan selkeältä ja ryhdikkäältä. Bassoja tuntui olevan melko sopivasti. Musiikillinen läsnäolo ja tilavaikutelma ei noussut esiin, kuten paremmilla johtimilla. Ongelman siten muodostikin johdon äänellinen tasapaksuus ja musiikin yksityiskohtien erottelukyvyn vaisuus. Tuntui, että näytteistä karsiintui yksityiskohtia ja sävyjä. Ääni kuulosti jotenkin yleiseltä ja aavistuksen tylsältä. Olisi toivonut johdolta enemmän läsnäoloa ja intensiteettiä. Johdossa oli kuitenkin tiettyä ryhdikkyyttä ja oikeaa otetta musiikkiin. Äänellisesti tummempi ja tavanomaisempi ote musiikkiin, kuin esim Graditechissä.
  TaraLabs RSC Vector 1 ovh 449 € Vectorin ykkösversiossa on todettava asioiden menevän jo kiinostavampaan suuntaan. Tilantoisto on nyt selvästi parempi, jopa kolmiulotteisuuden vivahdetta satunnaisesti kuului. Kokonaisuutena sävymaailma on myös rikkaampi. Oleellisin myönteinen ominaisuus johdolla on omanlaisensa ryhdikäs ote soittimien ääniin, korostuen eritoten lyömä- ja jousisoittimissa. Vallalla oli silti edelleen jonkinasteinen äänellisen niukkuuden tai karsiintuneisuuden kokemus. Eli johto tuntuu kokonaisuutena olevan vieläkin liika hillitty. Voi hyvinkin toimia kirkkaammassa systeemissä, kuin nyt käytössä ollut laite kokonaisuus.
  TaraLabs RSC Air1 ovh 1299 €. Oleellista tässä johdossa oli kuuntelun helppous, musiikkia oli todella ilo kuunnella. Yksityiskohdat toistuvat selkeästi, ilman erityistä korostuneisuutta. Johto tuntui soivan aavistuksen enemmän ylärekisteriin suuntautuen, kuin muut testatut. Asia ei kuitenkaan vaivannut. Kyse voi olla siitäkin, että johto toisti mm viulun, kitarat, ja lyömäsoitttimet hyvin dynaamisesti ja kirkkaasti. Lauluäänissä myös laulajan ääniala kuului puhtaasti ja sävykkäästi. Johto toisti kaunistelematta, selkeästi ja samalla mukaan tuli kiitettävästi sävyjä ja erilaisia ääniä. Musiikki ei tuntunut milloinkaan kapeutuneelta, vaan enemmänkin dynaamiselta ja voimakkaalta.
  Magnan Silver Bronze SB 5221 ovh 840 €. Kyseinen kaapeli kuulosti eri näytteillä mukavan selkeältä ja ryhdikkäältä. Bassojakin tuntui olevan ja niiden laatu oli aivan kelpo ryhdikäs. Johdon tilavaikutelma oli kohtuullisen hyvää tasoa, yltäen lähelle Vector ykkösen tasoa. Maganan äänellinen rikkaus, läsnäolo ja musiikin yksityiskohtien erottelukyky olivat kuitenkin Vectoreita paremmalla tasolla. Varsinkin lauluäänet ja koko musiikin ylärekisteri olivat aavistuksen toimivammat, kuin muissa, pois lukien Air1. Johdossa olikin helppoa kuunneltavuutta toiseksi eniten testatuista. Valitettavasti vain johto oli herkkä häiriöille itserakennetun Pännäri putkietuvahvistimen kanssa soitettaessa ja oli siten jätettävä syrjään valinnoista.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Mielenkiintoinen testi! Hienoa kun viitsit kaapelivalintasi kirjoittaa meille muillekin luettavaksi.

t. ahaapalainen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koettuja Laitteistoja

Rakentelen kakkosettia arkeen